Kall och regnig start på Lidingöexkursion
- den maj 11, 2025
- av Thomas Nyberg
- som Okategoriserade
0
Vid samlingen på Stockbyparkeringen 07:00 samlades 10 förväntansfulla skådare och dom som var tidigt på plats, fick höra trummandet från mindre hackspett och en sjungande näktergal som satt precis nedanför parkeringen. En spillkråka landade i toppen av ett träd för allmän beskådan. Morgonen var kylig och regnet som hängde i luften gav vid ett par tillfällen ifrån sig ett lätt duggregn. Förutom en spelande enkelbeckasin vid sjön var det endast svarthätta, steglits och taltrast som sjöng, med andra ord var det ovanligt tyst denna morgon. En ensam rörhöna visade upp sig i stora dagvattendammen.
På vägen bort mot Långängssjön kunde vi pricka av svartvit flugsnappare, kungsfågel, rödhake, grönsångare och lövsångare. Väl borta vid sjön låg sångsvanen på sitt rede, tofsvipan var uppe och flög för att sedan landa på sin holme, några gräsänder samt ett par krickor. I övrigt var sjön tom, och vi konstaterade att sjön håller på att växa igen och att det därför är färre fåglar. En ormvråk visade upp sig och vi fick senare en väldigt bra och nära obs av ett par som gladde.
I skogen upp mot Ekholmsnäs fick vi en hygglig obs av en trädkrypare och vi gick igenom hur man skiljer den från den i Sverige mer sällsynta trädgårdsträdkryparen. Vi kom dock fram till att vi inte behöver oroa oss speciellt mycket över denna bestämningsproblematik på Lidingö där vi bara har den förstnämnde.
Uppe vid Ekholmsnäs gård bröt solen igenom och vi såg en fiskgjuse skruva över Ekoholmsnässjön, och en stenskvättehane visade upp sig fint i en av hagarna. Vid Kaveldunkärret fanns en törnsångare som satte sig öppet i toppen av ett träd där den sjöng för oss, och vi kunde gå igenom hur man skiljer den från släktingen ärtsångare. Längs Kyrkviken drog en fisktärna, kanadagässen visade upp sina tre gässlingar, och dagens enda ladusvala drog förbi. I ridån längs vattnet satt en trädgårdssångare och sjöng och väl vid backen hörde vi sjungande sånglärka. Lärkorna har hållit till där ett tag och det tyder sannolikt på att dom häckar där.
Promenaden tillbaka mot Stockby kryddades med en vacker hane rödstjärt som var en ny art för vissa. Totalt fick vi ihop 55 arter denna morgon vilket får anses vara godkänt med rådande väder.
Thomas // Björn
LOF-exkursion Gråviken-Hustegaholm i strålande solsken
- den september 15, 2024
- av Thomas Nyberg
- som Okategoriserade
0
Fem deltagare plus de två ledarna samlades på Hustegaholms parkering.
På vägen ut genom hagen mot Gråvikens inlopp såg vi arter som sädesärla, ringduva, talgoxe och gräsand. Nötväckorna lockade flitigt från ekarna. Väl ute vid inloppet noterade vi att det var många snatteränder i viken tillsammans med skäggdoppingar. Snatteränderna uppskattades till drygt 100 vilket var en lägre siffra än vad vi förväntat oss. Förmodligen låg det lika många inne i vassarna och sov. En större hackspett flög över våra huvuden och en gråhäger passerade förbi som i slow motion.
Vi lyckades efter idogt letande till slut hitta smådoppingen som tidigare gäckat många av oss. Den dök flitigt i bortre vasskanten och var svår att följa, men vi gav inte upp förrän alla hade fått se den bra i tuben. Den gula fläcken vid undernäbbens bas lyste i det fina medljuset.
Vi promenerade sakta bort mot västra delen av Hustegaholm där vi satte oss på bänkarna som vetter mot inre kyrkviken. Här lapades det sol och vi insöp värmen, vemodigt medvetna om att det snart är slut på den varan. En knipa flög över och en gråtrut lades till listan.
Sammantaget var det artfattigt, 19 arter, men det fina vädret och det trevliga sällskapet uppskattades av samtliga.
Nyberg//Dahlbom
Glutt och törnskata
- den juli 06, 2024
- av Tomas Carlberg
- som Okategoriserade
0
Fredag 5 juli, Långängssjön kl. 16:30-17:30. Fortfarande fina vadarbankar, idag 1 rastande gluttsnäppa. 1 par törnskata, 10 gråhägrar, 2 ad sångsvan, 2 födosökande fisktärnor, 5 krickor.
Kylig exkursion runt Långängssjön
- den maj 08, 2024
- av Stefan Clausen
- som Okategoriserade
0
En solig men lite kylig kväll samlade 5 deltagare för vandring runt Långängssjön. Den kyliga kvällen gjorde att det var lite dåligt med fågelaktivitet. Sångsvan och sothöna låg på rede, ett par snatterand, en fin obs av svartmes, en ensam stare på kraftledningen och lite fin sång av steglits samt en hel del kol- och taltrast. En rödvingetrast sjöng en försiktig strof men kom inte igång.
Tornfalk
- den mars 23, 2024
- av Tomas Carlberg
- som Okategoriserade
0
Lördag 23 mars. Hustegaholm och Gråviken kl 10-11:45 (TC, TZ). Tornfalk 1 ex sträckte mot SSV över Hustegaholm/Rudalid kl 10:10, 1 sj gärdsmyg vid ambassaden, totalt 3 gröngölingar och 8 skogsduvor, 1 sparvhök, hane sävsparv i vassen i östra delen (endast TZ) samt hela 45 rastande gråkråkor. I viken några storskrakar, knipor, 1 skäggdopping och ett par knölsvan.
Örnräkning 2 mars 2024
- den mars 02, 2024
- av Stefan Clausen
- som Okategoriserade
0
LOF deltog även i år i den gemensamma örnräkningen, dock med minimalt deltagande då enbart undertecknad var på plats. Fyra grader och måttlig SO vind.
Fyra havsörnar observerades, varav 3 adulta och en juvenil, samtliga runt Storholmen och kringliggande öar. Intressant var det par som gjorde ett parningsförsök (ev. lyckat sådant) i en trädtopp.
I övrigt på tippen, en sånglärka överflygande, en ropande spillkråka och en rastande grågås.