Nattfågelexkursion 7 juni
- den juni 08, 2022
- av Peter Lundberg
- som Chatt-inlägg
0
På sena kvällen den 7 juni genomfördes den traditionella nattfågellyssningen längs Gråvikens stränder med sju deltagare. Det var en mild och mulen kväll med svaga vindar. Sångarna var lite tröga i starten, men till slut hörde vi två kärrsångare och 1 sävsångare sjunga på bra längs sträckan mellan plattformen vid Gråviken och en bit förbi Västra Yttringe. En av kärrsångarna och sävsångaren satt nära varandra och vi kunde jämföra de båda arternas sång. I övrigt hörde vi fem näktergalar, varav en på Ekholmsnässidan. Vi såg också en hane snatterand utanför inloppet vid Gråviken och hörde sångfragment av två rörsångare, men annars var det lugnt. Vi saknade särskilt en dragande morkulla.
Det är bra med kärr- och sävsångare på ön i år, vilket är glädjande. På morgonen den 8 juni hörde jag sammanlagt sex kärrsångare och fem sävsångare. Flera av dessa är helt nyanlända och sjunger på bra. Däremot upplever jag det är sämre med rörsångare och näktergal i år.
Kärrsångare och fiskgjuse
- den juni 04, 2022
- av Tomas Carlberg
- som Okategoriserade
0
Fredag 3 juni på em sjöng kärrsångaren fint vid Gråviken, samtidigt som en fiskgjuse spanade av viken.
Vattenbufflar och kärrsångare
- den juni 03, 2022
- av Peter Lundberg
- som Chatt-inlägg
0
Torsdagen den 2 juni släpptes tre asiatiska vattenbufflar i inhägnaden NV Gråviken. Förhoppningen är att de bättre än de Highland cattle som har gått där några år ska ta sig ut mot strandlinjen och på sikt förbättra förutsättningarna för att få till stånd en välbehövlig strandäng på platsen. Idag mitt på dagen upptäckte Lasse Irestedt dessutom en sjungande kärrsångare ca 25 meter bortom plattformen – årets första på ön. Lustigt nog har det suttit en sävsångare och sjungit på samma plats tidigare; senast den 31 maj.
Lidingöexkursion Långängen och Ekholmsnäs 8 maj
- den maj 15, 2022
- av Stefan Malmkjell
- som Chatt-inlägg
0
Denna vackra majmorgon slöt 8 deltagare upp med exkursionsledarna Stefan och Björn vid Stockby och direkt därpå flög 2 skogssnäppor förbi samtidigt som vi uppskattade en ovanligt välsjungande taltrast. Två rörhöns fanns i en av reningsdammarna norr om Stockbysjön och i och kring sjön bl.a knipa, sothöna, grågås, enkelbeckasin, vackert trummande större hackspett, svarthätta och gärdsmyg. Vidare under promenaden mot Långängssjön lyssnade vi på sjungande grönsångare, kungsfågel och gärdsmyg. På bergknallen vid södra delen av Långängssjön sjöng gransångare och lövsångare nästan brevid varandra, verkligen bra tillfälle att jämföra två så lika till utseende arters olika sång. I och kring Långängssjön visade sig svarthakedopping och smådopping sig fint, sångsvan på bo, tofsvipa, enkelbeckasin hördes, kricka, knipa, några ladusvalor, en tidig grå flugsnappare, överflygande trana, ormvråk, ett 10-tal silltrutar seglade på hög höjd.
Efter 3 timmar, 48 arter och trevligt sällskap kändes som en bra början denna vackra majdag.
Mindre flugsnappare i Högsätra
- den maj 15, 2022
- av Peter Lundberg
- som Chatt-inlägg
0
Den 14 maj hörde Åsa Lundgren Eriksson, som bor på Lillåkersvägen i Högsätra, en mindre flugsnappare som sjöng under förmiddagen och tillfälligt på kvällen kl 19. Fågeln höll till i skogsridån mellan Lillåkersvägen och Mosstorps gärde och kunde också fotograferas. Detta var det 12:e fyndet av arten på ön; den senaste var en sjungande i skogen mellan Trasthagen och Långängen 29 maj-6 juni 2019. Flugsnapparen eftersöktes såväl lördag eftermiddag som söndag morgon med negativt resultat tyvärr, så det blev bara ett kort besök denna gång.
Foto: Åsa Lundgren Eriksson
Styrelsemöte med sävsångare
- den maj 13, 2022
- av Peter Lundberg
- som Chatt-inlägg
0
LOFs styrelse hade traditionsenligt sitt majmöte vid Långängssjön den 12 maj, på dagen 13 år sedan en rostgumpsvala upptäcktes över sjön i samband med det årets majstyrelsemöte. I år blev det ingen raritet, men vi var glada att den kraftiga regnskuren slutade lagom till mötets början. I och kring sjön var det ändå gott om fågel: En sävsångare sjöng nedanför tornet och sångsvanarna ligger på bo. Både svarthake- och smådopping sågs liksom även snatterand, kricka och rörhöna. Vattenrallen spelade och en fisktärna flög förbi liksom en ren flock med silltrut; 15-20 exemplar. De flesta flyttfåglar har nu anlänt och det är gott om rödstjärt, svartvit flugsnappare och svarthätta i öns fågelmarker.