LOF Exkursion söndagen den 14 maj gav 59 arter
- den maj 18, 2023
- av Thomas Nyberg
- som Chatt-inlägg
0
Exkursionen leddes av Thomas Nyberg och Stefan Malmkjell, med förstärkning av Björn Dahlbom, och siktet var inställt på Stockbysjön-Långängssjön-Ekholmsnäs.
Vi var totalt tio deltagare som samlades 07:00 på parkeringen i Stockby, och vi kunde snabbt plocka ut svarthätta, gransångare, trädgårdssångare, ärtsångare och törnsångare ur fåglarnas morgonkör. Det var en strålande vindstilla morgon och första stoppet gjordes vid bryggan på stockbysjöns nordsida. Här fann vi det vanliga såsom: Vigg, knipa, sothöna och gräsand, samt ivrigt sjungande gärdsmyg, taltrast, och flera grönfinkar. På vägen längs med skogskanten bort mot Långängssjön hörde vi thyy-andet från två grönsångare, och vi fick en skymt av en ensam hane grönsiska. Inne i skogen fick vi bekanta oss med kungsfågelns sång samt en lövsångare som sjöng ovan vara huvuden. Pedagogiskt var att här även fanns en sjungande gransångare så vi kunde jämföra.
Väl borta vid Långängssjön bjöds vi på svarthakedoppingar, tofsvipor, snatterand, kricka, sångsvan, grågås, 4 rörhöns och mycket mer, och vi diskuterade bl.a. knipans vinande ljud i flykten. I tornet fick vi en fin medljusobs på en grann steglits som gladde många, och en hona sparvhök visade sig fint. Ute på fälten söder om Långängens gård kunde vi hänga in kaja, stare, gulsparv och en ormvråk.
Vid Ekholmsnäs gård med omgivningar hittade vi bl. a. pilfink, gråsparv, svartvit flugsnappare, fasan, skäggdopping, storskrake, gott om ladusvalor och två fina fiskgjusar. Den starka stämman från näktergalen hördes från hustegahomssidan. På vägen tillbaka mot Stockby fann vi två stjärtmesar, och i eken på Långängsvägen satt kattugglan och visade upp sig i sitt hål. Tack till Björn som släpade med sin tub, så alla kunde få se ugglan riktigt bra!
En lyckad och härlig runda där dagens enda plump i bägaren var att exkursionsledarna inte lyckades hitta någon rödstjärt!
Långängssjön 17 maj
- den maj 17, 2023
- av Tomas Carlberg
- som Okategoriserade
0
Regnigt och spännande väder. En tur kring Långängssjön på förmiddagen gav snatterand 1 par + hona, kricka 1 par, vigg 2 par, rörhöna 4, sångsvan par på bo, svarthakedopping 1 par, tofsvipa 1 par, enkelbeckasin 1 par, östersjötrut 1 förbiflygande, trana 1 som gick in för landning men ångrade sig (när den såg mig …), gransångare 1 sjungande, grönsångare 1 sj (vid Motionsgården), svarthätta 1 hane sj, gulsparv 1 sj, hussvala 2 födosökande, ladusvala 4, grå flugsnappare 2, svartvit flugsnappare 1 hane, rödhake 1. Dessutom en ung åkergroda.
LOF Exkursion 2 maj gav 30 arter
- den maj 07, 2023
- av Stefan Clausen
- som Chatt-inlägg
0
Tisdagens exkursion samlade 12 deltagare i ett lite småkallt väder med enstaka regnskurar. Ganska lite fågelsång men turen runt Stockby och Långängssjön resulterade ändå i 30 arter.
Följande arter observerades:
Ringduva, grönfink, blåmes, talgoxe, koltrast, steglits, knipa, sothöna, gräsand, taltrast, fiskmås, bofink, silltrut, större hackspett, skogssnäppa, snatterand, storskrake, tofsvipa, gulsparv, grågås, grönsiska, rödhake, kricka, sädesärla, skrattmås, svarthakedopping, ladusvala, gärdsmyg, gråhäger, sångsvan
Mindre strandpipare vid Gråviken
- den april 29, 2023
- av Tomas Carlberg
- som Okategoriserade
0
Ett par mindre strandpipare rastade på åkern norr om Gråviken under eftermiddagen den 28 april (upptäckta av Peter Klerstad), tillsammans med 70 fiskmåsar, 20 sädesärlor och 10 starar. I närheten även 2 skogssnäppor. Tomas & Torun
Heldag på ön gav 63 arter
- den april 10, 2023
- av Ola Dahlbom
- som Chatt-inlägg
0
Fick tillsammans med min sambo Johanna möjlighet att skåda en heldag på ön med målet att se så många arter som möjligt. Totalt landade vi på hela 63 st vilket var över förväntan givet den sena våren. Urval av de mer intressanta arterna för respektive lokal följer nedan (I princip komplett artlista finns på artportalen)
Tykö brygga: strandskata 2, småskrake 1 hane (födosökande utanför bryggan) + 6 ex str NO över ön, ringduva 110 str NO (tre flockar över Nacka), silltrut ca 70 ex på fjäderholmarna, tornfalk 2 str NO (1 hane + 1 hona), sånglärka 2 str NO, en fin flock med 55 vitkindad gås mot NO över Nacka. Dessutom ganska bra sträck av skarv och skrattmås över Nacka. Om ljuset hade varit annorlunda hade det verkligen varit en fin sträcklokal på våren.
Långängssjön: brun kärrhök 1 hane födosökande som landade men blev sedan bortjagad av tofsviporna, sångsvan 3 som verkar bygga på 2 bon, kricka 8, rörhöna 2, duvhök 1, havsörn 2 (1 ex 2K och en 3K, den yngre med en fisk i klorna), svarthakedopping 1 bjöd på ”fint” spel, tofsvipa minst 4 ex som verkar gilla nya röjda vassöarna, stjärtmes 2 ex drar runt i östra delen. Passade på att besöka en tidigare lokal (utanför reservatet) för häckning av spillkråka men inga nya hål verkar ha tillkommit de senaste åren, dock två gamla hål i grova aspar
Trolldalstippen: Vi hoppades på någon rolig rovfågel men fick nöja oss med 7 (!) havsörn varav 2 riktigt gamla fåglar spelflög, I övrigt kunde snatterand, gulsparv, tofsmes och svartmes läggas till listan. Några fina flockar sträckande fågel räknades in, ex ringduva 86, grönsiska 90 (en rejäl flock), skrattmås 46
Gråviken: Lugnaste stoppet hittills även om 1 skogssnäppa flög förbi plattformen, gransångare 1 sjöng ett par strofer nedanför iranska ambassaden och ett par sädesärla födosökte på plöjda fältet. Hittade ingen kattuggla vid vanliga trädet i ekskogen och även om en gröngöling ropade kort
Duvholmens brygga: ejder 3 som födosökte strax S om bryggan, strandskata 2 och småskrake 5. En fin flock med sträckande vitkindad gås på 34 st mot NO
Sammanfattningsvis en fin annandag påsk på Lidingö som kanske är början på en tradition!
LOFs 46:e årsmöte
- den mars 25, 2023
- av Peter Lundberg
- som Chatt-inlägg
0
Onsdagen den 22 mars avhölls föreningens årsmöte i Lidingö museum i närvaro av 18 medlemmar. Årsmötesförhandlingarna genomfördes utan dramatik med bland annat en oförändrad styrelse som resultat. Verksamhetsberättelse och ekonomisk redovisning för 2022 bifogas. Efter årsmötet visade Isak Isaksson bilder och berättade från en resa i Sten Bergmans fotspår hösten 2019 till Västpapua; den indonesiska delen av Nya Guinea. Den vackra naturen, paradisfåglarna och de spektakulära korallreven väckte säkert reslusten hos flertalet mötesdeltagare.
Röd glada och sångsvanar
- den mars 23, 2023
- av Peter Lundberg
- som Chatt-inlägg
0
Väderprognosen för torsdagen lovade friska sydvästvindar och årets första dag med tvåsiffrigt i plusgrader. Därför ställde jag mig på hällen strax söder om Duvholmens brygga för att spana sträck. Redan vid soluppgången kom den första flocken med sångsvanar och fram till kl 7 var sträcket riktigt bra. Alla flockar utom en gick söderut över Nackalandet eller rakt över mig; totalt räknades 355 ex. Det som förgyllde dagen lite extra var den röda glada som snabbt drog åt nordost över Lilla och Stora Höggarn och sedan försvann bortåt Vaxholm kl 06.55. Det var det fjärde fyndet för Lidingö; de tidigare gjordes 1976, 2011 och 2020. Den röda gladan expanderar norrut i landet och mycket talar för fler fynd på ön framöver. Annars var det ganska lugnt; inte så mycket sträckande gäss, men ändå 22 sädgäss och 2 vitkindade. Dessutom drog en trana mot SV. Nu kommer verkligen de tidiga vårfåglarna på bred front.
Vårexkursion i vinterväder
- den mars 12, 2023
- av Peter Lundberg
- som Chatt-inlägg
0
Två decimeter snö och minus 5 grader är inte vad man önskar sig på en exkursion för att leta efter tidiga vårfåglar. Ändå mötte sju deltagare upp för promenaden runt Hustegaholm och till slut tittade också en värmande sol fram. Det var som väntat ganksa så låg aktivitet bland fåglarna, men vi noterade ett 20-tal arter. Roligast var den kattuggla som satt helt öppet på en ekstubbe. Vid matningen var fröerna uppätna så det var lite fågel där, men en fasantupp kom iallafall förbi. I övrigt såg vi en ormvråk som uppvaktades av kråkor, en skogsduva som spelade och även sågs samt några steglitser. Allt som allt trots allt en trevlig morgon tyckte exkursionsledarna Peter Lundberg och Peter Klerstad.
Ett tips för uggleintresserade är också att spana efter de kattuggleungar som håller till i Ekbacken, Larsberg sedan ett par veckor. Oftast sitter de i området till höger om stigen som går upp mot Larsbergsvägen från båtbryggan. Från början var de fem, men de senaste dagarna har bara fyra setts.
Vintervarfågel på Trolldalstippen
- den december 13, 2022
- av Peter Lundberg
- som Chatt-inlägg
0
Senhösten och den tidiga vintern har varit fågelfattig på Lidingö. På Trolldalstippen kan man med tur så här års se rastande vinterhämpling och snösparv och med väldigt mycket tur berglärka. Det var dessa tre arter jag hade i sikte vid besöket på Trolldalstippen i lördags den 10 december, men istället fick jag se en varfågel som höll till på tippens nordvästra del. Varfågel har blivit en svårsedd art på ön. Övervintrande varfågel noterades ett flertal år – oftast vid Gråviken – men det är rätt längesedan. De senaste fem åren har ett fynd per år gjorts under flyttningstid i april och oktober. Innevarande år sträckte två varfåglar förbi Trolldalstippen samma dag den 9 oktober. Årets fynd i december sticker därför ut och vi kan hoppas att varfågeln väljer att tillbringa vintern på ön.
Varfågel på Trolldalstippen den 10 december 2022
Foto: Natascha Marxmeier
Vinterfågelmatning Hustegaholm.
- den november 08, 2022
- av Stefan Malmkjell
- som Okategoriserade
0
Nu är vintersäsongens fågelmatning vid Hustegaholm igång. Som tidigare år i sammarbete med Lidingö stads Jobbforums dagliga verksamhet som också finns vid Hustegaholm.
Minnesvärd senhöstdag på Trolldalstippen
- den november 01, 2022
- av Peter Lundberg
- som Chatt-inlägg
0
Söndag den 30 oktober mellan 07 och 13 räknade jag tillsammans med Thomas Nyberg och Magnus Liljefors sträck från Trolldalstippen. Det var den första kyliga och klara morgonen på länge och vinden var svag från NV; med de väderförutsättningarna fanns förhoppningar om en bra dag. Men det började trögt. Först från 10-tiden började det hända saker och till slut blev det riktigt bra! Flera fina sångsvanflockar gick förbi – särskilt häftigt en flock med 80 ex på ganska nära håll över Stora Värtan i medljus – och totalt räknades 260 ex. Något oväntat sträckte också fyra stora sädgåsflockar om sammanlagt 235 ex; den sista som kom rakt över oss innehöll även två spetsbergsgäss. Rovfåglarna var det också hyfsad fart på; det sträckte 22 ormvråkar, 8 sparvhökar, 1 duvhök, 1 blå kärrhök och som kronan på verket en 1K kungsörn som upptäcktes vid Ullnabacken vid 11.30 och sedan skruvade sig söderut högt upp; i medljuset bjöd den ändå på riktigt fina obsar. På Stora Värtan rastade 2 alfåglar, 2 sjöorrar och 65 skäggdoppingar. Småfågelsträcket var inte så imponerande, men vi noterade bland annat 2 vinterhämplingar, 16 starar och 2 dubbeltrastar på sträck. Bland rastande fåglar kan nämnas en sen gransångare, 1 vinterhämpling och 5 större korsnäbbar. Summa summarum en riktigt fin dag då man mot slutet fick ta av sig de varmaste plaggen i solskenet.
Höstens snatteränder
- den oktober 29, 2022
- av Peter Lundberg
- som Chatt-inlägg
0
Höstrastande snatteränder i stora antal har varit ett signum för Lidingö och särskilt Gråviken under många år. De högsta noteringarna är hela 385 ex i Gråviken den 15 september 2018 och 355 ex på samma lokal den 30 augusti 2019. Höstarna 2020-21 uteblev de stora flockarna i stort sett, men innevarande höst har det åter setts mycket snatteränder på ön. En skillnad mot flertalet tidigare år är att änderna har delat upp sig på tre lokaler: Gråviken, inre Kyrkviken/Trimer och Stockbysjön. Orsaken till detta står att finna i tillgången på föda; sedan tidigare har kunnat konstateras att förekomsten av flytvegetation – särskilt axslinga – sammanfaller med rastande snatteränder i höga antal.
Hösten 2022 började större antal snatteränder samlas i början av september; den 9 september räknades 160 ex sammanlagt på lokalerna som nämns ovan. Den 3 oktober var antalet uppe i 260 ex och så sent som den 26 oktober 290 ex. Toppnoteringarna för de olika lokalerna är: Trimer 197 ex den 7 oktober, Gråviken 120 ex den 26 oktober, Stockbysjön 111 ex den 29 oktober och inre Kyrkviken 105 ex den 20 september. Snatterandhösten är inte slut på länge än och jag rekommenderar att passa på att studera de vackra hanarna i sina praktdräkter och träna på skillnaden mellan honfärgade snatteränder jämfört med gräsänder.
Sparvuggla vid Stockbysjön
- den oktober 02, 2022
- av Peter Lundberg
- som Chatt-inlägg
0
Foto: Thomas Nyberg
Denna sparvuggla upptäcktes strax söder om Stockbysjön vid 10-tiden på söndag den 2 oktober. Upprörda småfåglar avslöjade att något var på gång och högst upp i en hög gran satt Lidingös första sparvuggla sedan 2014. Till synes oberörd av allt ståhej satt den kvar när bland annat 15 stjärtmesar tog höjd och svärmade runt den lilla ugglan. Efter en stund dök flera skådare upp och vi lyckades se sparvugglan i flera grantoppar längre söderut längs Stockbyån. Det är mycket möjligt att ugglan håller sig kvar i området, där arten har setts tidigare.
Europeiska fågelskådardagen på Trolldalstippen
- den oktober 02, 2022
- av Peter Lundberg
- som Chatt-inlägg
0
Lördagen den 1 oktober på Euopeiska fågelskådardagen räknade åtta LOF-medlemmar sträcket förbi Trolldalstippen. Det var en mild dag med en morgontemperatur på 7 grader och svaga sydliga vindar. Molntäcket varierade och det regnade även under kortare perioder. Som tidigare under hösten kom sträcket aldrig riktigt igång och roligast under morgonen var hela 149 dubbeltrastar mot söder, varav 43 i en flock. Bland sträckande arter i övrigt kan nämnas: större korsnäbb 1, bläsand 59, stjärtand 9, sädgås 8, bo-/bergfink 560 och grönsiska 75. Bland rovfåglar sträckte endast 2 ormvråkar och 1 sparvhök. Roligast i övrigt var 12 stjärtmesar som kom upp på tippen efter uppspelning av locklätet och kunde ses fint.
Förväntansfulla skådare i soluppgången
Foto: Folke K Stenring
Höstexkursion Gråviken
- den september 22, 2022
- av Thomas Nyberg
- som Chatt-inlägg
0
På söndagen den 18/9 genomfördes LOF:s eftermiddagsexkursion vid Gråviken. Siktet var inställt på rastande sjöfågel i viken och rastande tättingar i buskagen.
En frisk vind från NV och en blygsam temperatur gjorde att fågellistan kanske inte blev så lång som vi hade hoppats på. Glädjande nog, samlades 13 personer klockan 14:00 på Hustegaholms parkering, och vi startade med ett besök hos kattugglan. Vi förundrades över fågelns kamouflage i den uppställda tubkikaren, och hur väl den smälte in i trädets färger.
Vidare ut på udden förbi LOF:s vinterfågelmatning, kunde vi räkna in arter såsom: Snatterand, skäggdopping, vigg, knipa och gräsand. En ormvråk visade upp sig fint precis som dom två storskarvarna som alltid verkar sitta på de två pålarna ute i vattnet. Det som kanske stack ut mest var en ensam bläsandshona som tidvis var svårsedd bland alla andra änder.
Vi förflyttade oss till Kyrkviken där vi fick lä, vilket uppskattades av deltagarna, och där kunde vi beskåda de sista ladusvalorna som gjorde sig redo för flytten till Afrika.
Hustegaholm gav oss förväntade arter såsom: Större hackspett, nötskrika gröngöling, grönfink och nötväcka, samt en kort glimt av en sparvhök. Vi satte oss också in i bestämningen av gråsparv och pilfink.
På nordsidan av Gråviken som var nyplöjd pratade vi om hur man kan åldersbestämma fiskmås, och vi fick möjlighet att öva på ett antal 1k-måsar som gick där.
Koltrast, björktrast och ringduva adderades på listan innan vi avbröt strax före 17:00.
Totalt fick vi ihop 23 arter.
Dagens bästa var nog ändå räven som gömde sig i vasskanten intill andflocken. Vi kom gemensamt fram till att han nog redan var mätt eftersom han lade sig för att vila, två meter från änderna!
Tack till alla er som deltog!
Nyberg/Klerstad